Rambler's Top100

Меценат проекта

Сергеевка на русском Sergeevka in english

КУРОРТ   У МОРЯ

КАТЕГОРИИ

 

О камчатке География История Погода Камчатки

Литература о Камчатке, камчатских авторов... - «Камчатский форум». Камчатка, Петропавловск-Камчатский, Елизово

Читать бесплатно книгу Описание земли Камчатки, Степан Крашенинников

О Камчатке

Важная информация

Книги по истории Камчатки | Камчатка, Петропавловск-Камчатский: история Камчатки, история Петропавловска-Камчатского, фото Камчатки

Камчатка

Вулканы Камчатки, факты и подробное описание

Интересные факты о камчатке

История освоения Камчатки

 

Doctor Bartosh - автор уникальной методики
Новое ВРЕМЯ. Информационно-развлекательный еженедельник. Новости города Аккерман. Крымская баннерная сеть

 

 

Антарктична Одіссея: Тваринний світ Морський Антарктики. Птахи [1] - Країна Знань

  1. Антарктична Одіссея: Тваринний світ Морський Антарктики. Птахи [1] Одні види живих організмів живуть...
  2. Антарктична Одіссея: Тваринний світ Морський Антарктики. Птахи [1]

Антарктична Одіссея: Тваринний світ Морський Антарктики. Птахи [1]

Одні види живих організмів живуть в полярних регіонах цілий рік,
інші з'являються тут лише в певні сезони.
Одні постійно знаходяться на межі загибелі,
інші тільки в полярному середовищі і можуть існувати

Дж. Карлтон-Рей, М. Дж. Маккормік-РейДж

Коли нам говорять про Антарктику, то уява автоматично малює пінгвінів. Дійсно, може і не багата, але своєрідна фауна - одна з головних візиток Антарктики. Вона сформувалася в процесі тривалої адаптації до найбільш екстремального клімату на Землі, а також в умовах, коли основним джерелом поживних речовин і місцем існування є океан.

Океан постачає їжу міріадами водних організмів, які, в свою чергу, стають кормом для багатьох інших морських тварин. Під час розмноження або відпочинку на березі морські птахи і тюлені, в свою чергу, забезпечують надходження органіки, необхідної для розвитку наземних екосистем. Океан приносить вологу наземної рослинності. Але про все по порядку ...

Сріблясто-сірий буревісник
Сріблясто-сірий буревісник   Капського буревісника   також ласкаво називають голубком   Антарктичний буревісник Капського буревісника
також ласкаво називають голубком
Антарктичний буревісник

Лютий 2014 року. Наше плавання до замерзлому континенту триває. Грозний протоку Дрейка вже позаду. З наближенням до Південним Шетландских островів і Антарктичного півострова океан поступово заспокоюється, хвилі стають нижче, а з боків судна з'являються перші монументальні айсберги. Околиці відразу оживають завдяки морським птахам.

Тут можна побачити жвавих сріблясто-сірих буревісників (Fulmarusglacialoides), найбільш численних в перехідній зоні з Антарктики в Субантарктики. Судно супроводжують також зграйки строкатих чорно-білих капских буревісників (Daptioncapensis).

Це надзвичайно мальовнича птах, яка зустрічає нас на всьому шляху з Південної Америки до Аргентинським островам. Своєю строкатою забарвленням і грайливим польотом над бурунами хвиль вона так радує око.

Набагато більше цих птахів можна побачити в районі Південних Шетландських островів, де вони гніздяться на прибережних обривах. Ще одна птах перехідної зони з Субантарктики в Антарктику - антарктичний буревісник (Thalassoicaantarctica) - зовні дуже схожа на капского буревісника, відрізняється від нього тільки суцільний чорної забарвленням спини і крил. Побачити цього буревісника вдається значно рідше. В районі української станції він зустрічається тільки взимку на прольоті.

Птахи є головною і найбільш помітною складовою антарктичної фауни. Загалом, орнитофауна району Аргентинських островів, де знаходиться українська станція «Академік Вернадський», представлена ​​18 видами птахів з 8 родин, що відносяться до 4 загонам - пінгвіноподобних (1 сім'я), ржанкообразних (4 сім'ї), трубконосих (2 сім'ї) і веслоногих (1 сім'я).

Крім того, в окремі роки, після сильних північно-східних вітрів на о. Галіндез в район української станції випадково заносить нетиповий для Антарктики вид - єгипетську чаплю (Bubulcusibis).

Життя антарктичних птахів, як і інших організмів, пов'язана з сезонами року. Тому їх поява або зникнення давно служать для зимівників своєрідними сигналами. Весну (вересень-листопад) на Аргентинські острови приносять не ластівки, а пінгвіни Аделі (Pygoscelisadeliae).

Їх поява на льоду у островів справді феєрично. Це знаменитий «марш пінгвінів» в мініатюрі. Адже птиці ланцюжками один за одним добираються від краю морського льоду вглиб, до своїх гніздовим поселенням. Згодом вони змушені регулярно «марширувати» туди і назад для того, щоб прогодуватися.

Ці сміливі птиці активно захищають свої гнізда від будь-якого прибульця. Пташенята пінгвінів Аделі, спочатку сірі з чорною головою, згодом набувають вигляду, майже подібний своїм батькам. У цей час вони відрізняються від дорослих особин білим підборіддям, тоді як у дорослих пінгвінів Аделі голова повністю чорна.

У район української станції
зрідка заносить єгипетських чапель

Після зміни оперення вони залишають колонії, і в наступний сезон їх тут вже не побачиш. Повертаються вони тільки тоді, коли стануть дорослими. Дорослі особини залишаються на линьку. Однак уже в березні і вони залишають місце колонії, так що в районі розмноження залишається не більше 10% гніздовий популяції.

В околицях української станції пінгвіни Аделі гніздяться на островах Пітерман і Ялури. Аделі - це справжній антарктичний пінгвін. На південь від архіпелагу Барселот інших пінгвінів, крім Аделі і велетня - імператорського пінгвіна (Aptenodytesforstery) - не зустрінеш. У своєму харчуванні пінгвін Аделі майже повністю залежить від наявності криля.

А в околицях української станції (з 2008 р) і на двох інших півостровах острова Галіндез з 2009/10 рр. гніздяться інші - ослячі пінгвіни (Pygoscelispapua), прозвані так за свій характерний голос. У 2007 році пінгвіни вперше з'явилися на Галіндез і Ялурах, а пізніше утворили гніздування. Просування ослиного пінгвіна в регіоні Морський Антарктики вважається одним з найбільш чітких доказів регіонального потепління. Зараз найбільш південне гніздування цих пінгвінів розташовується на о. Грін (з 2015 р) в 10 км на південь від о. Галіндез.

пінгвін Аделі
пінгвін Аделі   ослиний пінгвін ослиний пінгвін

Зараз ослячі пінгвіни - справжній символ нашої станції. Ці мирні тварини скупчуються на прибережних скелях, де влаштовують гнізда з камінчиків, виводять своїх сіро-забарвлених кумедних пташенят, годують їх, поки ті не перелинявши і не почнуть плавати.

У лютому-березні починається линька і у дорослих особин. В цей час птахи не виходять на полювання, а живуть за рахунок накопичених жирових запасів. У тихі ночі біля станції пінгвіни сплять на животі або стоячи, сховавши дзьоб під крило. А в холодні вітряні дні збираються під захистом каменів, повертаючись до вітру спиною.

Якщо льодова ситуація не погіршується, ослячі пінгвіни можуть жити в околицях станції весь рік. Ослячі пінгвіни і пінгвіни Аделі звичайні також і в районі о. Анверс.

Цікаво, що стрімке просування ослиних пінгвінів на південь - чи не єдине з доказів можливої ​​реакції біоти на регіональне потепління в Західній Антарктиці. Ослячі пінгвіни навіть займають ділянки інших пінгвінів, як, наприклад, на острові Пітерман, де станом на початок ХХ ст. зустрічалися переважно пінгвіни Аделі. Зараз саме південне гніздування цього пінгвіна зафіксовано українськими орнітологами на острові Грін.

Ще однією особливістю ослиного пінгвіна є схильність влаштовувати свої колонії на підвищених (в районі Аргентинських островів іноді до 100 м над рівнем моря) місцевостях. Ймовірно, це пов'язано з пошуком місць, які першими з'являються з-під снігу.

Поява нових пінгвінів колоній - це серйозний вплив на місцеву рослинність. Однак шкоду, яка може бути завдано існуючої колонією, ймовірно, компенсується входженням пташиної органіки в біологічні цикли після того, як та чи інша колонія припинить своє існування або переміститься.

Однак шкоду, яка може бути завдано існуючої колонією, ймовірно, компенсується входженням пташиної органіки в біологічні цикли після того, як та чи інша колонія припинить своє існування або переміститься

антарктичний
або бородатий пінгвін
антарктичний   або бородатий пінгвін   Рідко на станцію Академік Вернадський   заходять імператорські пінгвіни Рідко на станцію Академік Вернадський
заходять імператорські пінгвіни

На обраних для гніздування місцях птахи будують конічні гнізда з каменів, що досягають іноді 1 м в діаметрі і 1,5 м у висоту. Під час гніздування один з партнерів за 5-8 днів в море виловлює 1-1,5 кг криля. Інший партнер сидить на гнізді, використовуючи жир. Потім вони міняються.

На північ від Аргентинські островів на о. Бус знаходиться найбільш південна точка гніздування ще одного пінгвіна - антарктичного (Pygoscelisаntarctica), прозваного ще бородатим, за характерну чорну смужку на підборідді. Антарктичні пінгвіни біля української станції - рідкісні гості.

У більш північному регіоні о. Анверс вони зустрічаються значно частіше. Антарктичні пінгвіни мають своєрідний голос, який відрізняє їх від всіх птахів, що шумлять в багатотисячних пташиних колоніях. Малюки цього виду мають світло-сірого забарвлення. У віці 52-60 днів вони линяють і залишають колонію. Антарктичні пінгвіни, як і ослячі, на відміну від пінгвінів Аделі, вміють при необхідності перемикатися з харчування крилем на рибу.

Зовсім екзотичними є появи на острові Галіндез мандрівників з узбережжя крижаного континенту - імператорських пінгвінів або гостей з півночі - субантарктических королівських пінгвінів (Aptenodytespatagonica). Такі появи - справжнє свято для місцевих орнітологів і їхніх колег-зимівників. Найближча до нашої станції колонія цих птахів знаходиться на південь від о. Аделаїда. Іноді з'являються також і молоді Магелланові пінгвіни (Spheniscusmagellanicus) - жителі узбереж Патагонії.

Пінгвіни з'явилися на планеті мільйони років тому. У третинний період ця група нараховувала не менше 25 видів з 18 родів. У міоцені навіть існував вид, висота особин якого досягала 1,5 м, а маса - 90 кг. В даний час в сім'ю входить 17 видів з 7 родів. Походження слова пінгвін чітко не з'ясоване. Можливо, воно утворилося від іспанського «pingue», що означає жирний.

Можливо, ця назва утворилася від назви пін-Уінг (pin-wing - з англійської - шпилька), яким британські моряки називали безкрилих гагарок. Після того, як цю птицю знищили, її назва перенесли на відкритих в південній півкулі птахів. Французький натураліст Бюффон намагався запропонувати для них інша назва - маншоти, однак воно не прижилося.

Французький натураліст Бюффон намагався запропонувати для них інша назва - маншоти, однак воно не прижилося

Викопний гігантський пінгвін Palaeeudyptesklekowskii з Південних Шетландських островів

Останні дослідження пінгвінів із застосуванням радіоприймачів показали, що в антарктичну зиму пінгвіни скупчуються в районі моря Скоша. Саме в цьому місці люди ведуть промисел криля. Тому промисел потенційно загрожує харчовій базі пінгвінів. Глобальний підрахунок дозволяє оцінити популяцію всіх видів антарктичних пінгвінів в 12 млн. Особин.

Домініканська чайка -
головний садівник Антарктики

Антарктичної навесні, на початку жовтня, в районі Аргентинських островів починають гніздитися домініканські чайки (Larusdominicanus). Зовні ці птахи дуже нагадують наших звичайних желтоногіх чайок з берегів Дніпра. І не дарма, адже ці птахи - дуже близькі родичі.

Так, це один з представників широко поширеною в світі групи сріблястих (або білоголових) чайок. Варто згадати також, що з домініканської чайкою ми вже зустрічалися в цьому циклі статей в Патагонії і на Вогненної Землі.

Цікаво, що в зв'язку зі своєю мобільністю (перельоти на 200 і більше км для них - не проблема) чайки можуть дуже лабільно (тобто рухливо) використовувати харчові ресурси, які накопичуються в тому чи іншому регіоні Антарктики, при необхідності утворюючи зимуючі популяції . Зокрема, на харчових відходах станції круглий рік може протриматися угруповання чайок (до 100 особин). Незважаючи на це, можна говорити про певну синантропізації (тобто пристосування до перебування поблизу людини) частини з них.

Південно-полярний поморник
активно захищає
свою гніздову територію

Домініканські чайки навчилися пірнати за молюсками і морськими їжаками. Поблизу місць полювання серед прибережних скель чайки влаштовують харчові столики, де століттями накопичуються розсипи черепашок молюсків і расклёванние панцири морських їжаків.

Цей птах також здійснює зв'язок між морськими і наземними екосистемами регіону. Адже саме вона використовує в своїх гніздах кілька ключових видів наземної рослинності, з Луговик та головними видами моху включно, які цілеспрямовано збирає і переносить на значні відстані. Так що саме цей птах є розповсюджувачем наземної рослинності - своєрідним садівником Антарктики.

Слідом за чайками після повернення починають гніздування поморники. Їх в районі станції два види: звичайний південно-полярний (Stercorariusmaccormicki) і більш північний вид - антарктичний або бурий поморник (Stercorariusantarcticus). Перший фактично паразитує на пінгвінів, змушуючи їх відригувати криль і викрадаючи з гнізд недосвідчених батьків яйця і пташенят.

Антарктичний поморник - рідкісний гість у районі розташування української станції. Але якщо вже прийде, то ви відразу з легкістю його дізнаєтеся - великий, більш темний з масивним потужним дзьобом - це справжній хижак, який полює на пташенят і краде яйця у антарктичних пінгвінів Аделі.

Але якщо вже прийде, то ви відразу з легкістю його дізнаєтеся - великий, більш темний з масивним потужним дзьобом - це справжній хижак, який полює на пташенят і краде яйця у антарктичних пінгвінів Аделі

антарктичний поморник

Кілька пар антарктичних поморників гніздяться поблизу колоній цих пінгвінів на островах Пітерман і Ялури. Вид є найбільш простим в районі американської станції Палмер на о. Анверс, звідки окремі особини розселяються на південь.

Синьоокий баклан (Phalacrocoraxatriceps) - родич декількох видів бакланів, які проживають в Південній Америці. Ці птахи тримаються в районі станції цілий рік, полюючи головним чином на рибу. Гніздяться синьоокі баклани на крутих скелястих берегах островів Уругвай, Пітерман і ін. Колонії постійно існують на одному і тому ж місці. В кінці літнього сезону в околицях колоній можна побачити численних молодих птахів, що відрізняються від дорослих більш тьмяною забарвленням.

Баклани - птиці колективні, вони разом полюють, синхронно пірнаючи. Максимальна зареєстрована глибина їх пірнання - 116 м. Після полювання на заході баклани повертаються в колонію.

За характерними пронизливим криків ми легко впізнаємо крячок, знайомих нам з берегів наших річок. В Антарктиці їх два види. Антарктична крячок (Sternavittata) постійно тримається в Антарктиці. Зате полярна крячок (Sternaparadisaea) здійснює щорічне неймовірну подорож з Арктики до Антарктики.

Зате полярна крячок (Sternaparadisaea) здійснює щорічне неймовірну подорож з Арктики до Антарктики

синьоокий баклан

Розрізнити їх можна тільки за забарвленням, адже полярна крячок влітку має тьмяні зимові пір'я, однак зберігає червоний колір дзьоба, що відрізняє її від молодих особин антарктичної крячки, які мають тьмяний забарвлення, однак дзьоб у них чорний. У полярній крячки також хвіст десь в два рази довше крил, тоді як у антарктичної довжина хвоста приблизно дорівнює довжині крил.

Восени антарктичні крячки часто збираються на верхівках айсбергів великими групами. При наближенні до їх гнізд батьки відчайдушно захищають їх, кружляючи над головою. Вони також можуть бити непрошеного гостя дзьобом. Гніздо антарктичної крячки являє собою звичайне поглиблення в камені. Тому потрібно бути уважним, щоб не затоптати кладку або пташенят.

Буревісник гігантський (Macronectesgiganteus) - справжній гігант в світі антарктичних птахів. Його дзьоб зеленуватого кольору. Ця незначна риса відрізняє його від іншого виду, поширеного біля берегів Патагонії - північного гігантського буревісника (Macronecteshalli), у якого червонуватий дзьоб.

Антарктичні крячки на айсбергу Антарктичні крячки на айсбергу   антарктична крячок антарктична крячок

У цих птахів, які своїм польотом дуже нагадують птеродактилів, крім традиційних темнофарбовані особин також зрідка зустрічається біла кольорова форма. Гігантський буревісник - найбільші пернаті хижаки, які харчуються пташенятами всіх птахів або падлом. Вони гніздяться на підвищеннях скелястих обривів. Найближча колонія цих дуже чутливих до стресів в ранній період гніздування птахів знаходиться на острові Личфилд в районі американської станції Палмер.

Сніговий буревісник (Pagadromanivea) - одна з найкрасивіших антарктичних птахів, повністю білий з чорними очима і дзьобом. Цей птах - один із символів Антарктики.

Гніздо снігового буревісника - невелике заглиблення в скельному гроті з майже відсутньою підстилкою. Однак знайти таке гніздо дуже важко. Побачити снігових буревісників значно легше взимку, коли численні особини тримаються в районі станції Академік Вернадський. Влітку ж ці птахи в районі станції практично не зустрічаються.

південний гігантський
буревісник

Граціозні качурки (океаннікі) Вільсона (Oceanitesoceanicus) також прилітають антарктичної весни. Полюючи над водою на криль, качурки ніби виконують граціозний танець, торкаючись лапками води. За це їх ще називають Божої птахом або ластівкою Антарктики.

Вони гніздяться в норах в мохових полях або тріщинах скель, намагаючись надійно приховати гніздо від стороннього ока. На Аргентинські островах чисельність качурок сильно лімітують поморники, плюндруючи гнізда і переслідуючи дорослих качурок. Восени качурки, іноді великими групами, відкочовують на північ. Під час далеких міграцій буває, що окремі качурки зупиняються для ночівлі на кораблях.

А ось наступ осені віщують білі сивки (Chionisalba). На сусідній станції Палмер ці кілька схожі на голубів птахи гніздяться. А ось гніздитися в районі нашої станції ім донедавна перешкоджали поморники, тому сивки починали збиратися тут тільки тоді, коли поморники вже виростять свою молодь і починають відлітати на північ.

Качурка Вільсона
Качурка Вільсона   Біла сивка Біла сивка

Однак в сезон 2016 р сивки несподівано загнездовалі і в української станції. При цьому вони обладнали гніздо під одним з приміщень, вистеливши його пір'ям та сухим мохом. Можливо, гніздування сивки пов'язано з ростом колонії ослиних пінгвінів біля станції.

У сезон 2017 р сивки зробили на станції Академік Вернадський вже два гнізда: під будівлею станції і лазнею. Так що ці дивовижні птахи освоюються тут як вдома.

Взимку навколо станції збираються осілі групи домініканських чайок і білих сивок, які в природі харчуються послідом пінгвінів або чайок. Останнім часом ці птахи в зимовий час дуже виграють від людської присутності.

Цікаво дізнатися, що сивок на світлі всього два види і вони вважаються дуже давніми, оскільки не мають плавальних перетинок і, можливо, є представниками третинної дольодовикової фауни Антарктики і Субантарктики (острова дуги Скоша).

На зиму більшість сивок відлітає в Південну Америку і на Фолклендські острови. Втім, частина залишається у наукових станцій. Сивки знаходяться в постійному пошуку їжі. Вони пробують «на дзьоб» все, що попадається, тому зимівники іноді жартують, що якби ці пташки були розміром з орла, то з'їли б все живе, в тому числі і якогось розсіяного зимівника.

Якщо поспостерігати за сивки, можна помітити, що більшу частину часу вона стрибає на одній нозі. Другу ногу вона в цей час гріє.

(Далі буде) .

Висловлюю подяку Національному антарктичному науковому центру МОН України.
У статті використані фото Д. Пилипенко, автора і фото з архіву українських антарктичних експедицій.

І.Ю. Парнікоза, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Ніамей «Київська фортеця» і ІМБіГ НАН України

Антарктична Одіссея: Тваринний світ Морський Антарктики. Птахи [1]

Одні види живих організмів живуть в полярних регіонах цілий рік,
інші з'являються тут лише в певні сезони.
Одні постійно знаходяться на межі загибелі,
інші тільки в полярному середовищі і можуть існувати

Дж. Карлтон-Рей, М. Дж. Маккормік-РейДж

Коли нам говорять про Антарктику, то уява автоматично малює пінгвінів. Дійсно, може і не багата, але своєрідна фауна - одна з головних візиток Антарктики. Вона сформувалася в процесі тривалої адаптації до найбільш екстремального клімату на Землі, а також в умовах, коли основним джерелом поживних речовин і місцем існування є океан.

Океан постачає їжу міріадами водних організмів, які, в свою чергу, стають кормом для багатьох інших морських тварин. Під час розмноження або відпочинку на березі морські птахи і тюлені, в свою чергу, забезпечують надходження органіки, необхідної для розвитку наземних екосистем. Океан приносить вологу наземної рослинності. Але про все по порядку ...

Сріблясто-сірий буревісник
Сріблясто-сірий буревісник   Капського буревісника   також ласкаво називають голубком   Антарктичний буревісник Капського буревісника
також ласкаво називають голубком
Антарктичний буревісник

Лютий 2014 року. Наше плавання до замерзлому континенту триває. Грозний протоку Дрейка вже позаду. З наближенням до Південним Шетландских островів і Антарктичного півострова океан поступово заспокоюється, хвилі стають нижче, а з боків судна з'являються перші монументальні айсберги. Околиці відразу оживають завдяки морським птахам.

Тут можна побачити жвавих сріблясто-сірих буревісників (Fulmarusglacialoides), найбільш численних в перехідній зоні з Антарктики в Субантарктики. Судно супроводжують також зграйки строкатих чорно-білих капских буревісників (Daptioncapensis).

Це надзвичайно мальовнича птах, яка зустрічає нас на всьому шляху з Південної Америки до Аргентинським островам. Своєю строкатою забарвленням і грайливим польотом над бурунами хвиль вона так радує око.

Набагато більше цих птахів можна побачити в районі Південних Шетландських островів, де вони гніздяться на прибережних обривах. Ще одна птах перехідної зони з Субантарктики в Антарктику - антарктичний буревісник (Thalassoicaantarctica) - зовні дуже схожа на капского буревісника, відрізняється від нього тільки суцільний чорної забарвленням спини і крил. Побачити цього буревісника вдається значно рідше. В районі української станції він зустрічається тільки взимку на прольоті.

Птахи є головною і найбільш помітною складовою антарктичної фауни. Загалом, орнитофауна району Аргентинських островів, де знаходиться українська станція «Академік Вернадський», представлена ​​18 видами птахів з 8 родин, що відносяться до 4 загонам - пінгвіноподобних (1 сім'я), ржанкообразних (4 сім'ї), трубконосих (2 сім'ї) і веслоногих (1 сім'я).

Крім того, в окремі роки, після сильних північно-східних вітрів на о. Галіндез в район української станції випадково заносить нетиповий для Антарктики вид - єгипетську чаплю (Bubulcusibis).

Життя антарктичних птахів, як і інших організмів, пов'язана з сезонами року. Тому їх поява або зникнення давно служать для зимівників своєрідними сигналами. Весну (вересень-листопад) на Аргентинські острови приносять не ластівки, а пінгвіни Аделі (Pygoscelisadeliae).

Їх поява на льоду у островів справді феєрично. Це знаменитий «марш пінгвінів» в мініатюрі. Адже птиці ланцюжками один за одним добираються від краю морського льоду вглиб, до своїх гніздовим поселенням. Згодом вони змушені регулярно «марширувати» туди і назад для того, щоб прогодуватися.

Ці сміливі птиці активно захищають свої гнізда від будь-якого прибульця. Пташенята пінгвінів Аделі, спочатку сірі з чорною головою, згодом набувають вигляду, майже подібний своїм батькам. У цей час вони відрізняються від дорослих особин білим підборіддям, тоді як у дорослих пінгвінів Аделі голова повністю чорна.

У район української станції
зрідка заносить єгипетських чапель

Після зміни оперення вони залишають колонії, і в наступний сезон їх тут вже не побачиш. Повертаються вони тільки тоді, коли стануть дорослими. Дорослі особини залишаються на линьку. Однак уже в березні і вони залишають місце колонії, так що в районі розмноження залишається не більше 10% гніздовий популяції.

В околицях української станції пінгвіни Аделі гніздяться на островах Пітерман і Ялури. Аделі - це справжній антарктичний пінгвін. На південь від архіпелагу Барселот інших пінгвінів, крім Аделі і велетня - імператорського пінгвіна (Aptenodytesforstery) - не зустрінеш. У своєму харчуванні пінгвін Аделі майже повністю залежить від наявності криля.

А в околицях української станції (з 2008 р) і на двох інших півостровах острова Галіндез з 2009/10 рр. гніздяться інші - ослячі пінгвіни (Pygoscelispapua), прозвані так за свій характерний голос. У 2007 році пінгвіни вперше з'явилися на Галіндез і Ялурах, а пізніше утворили гніздування. Просування ослиного пінгвіна в регіоні Морський Антарктики вважається одним з найбільш чітких доказів регіонального потепління. Зараз найбільш південне гніздування цих пінгвінів розташовується на о. Грін (з 2015 р) в 10 км на південь від о. Галіндез.

пінгвін Аделі
пінгвін Аделі   ослиний пінгвін ослиний пінгвін

Зараз ослячі пінгвіни - справжній символ нашої станції. Ці мирні тварини скупчуються на прибережних скелях, де влаштовують гнізда з камінчиків, виводять своїх сіро-забарвлених кумедних пташенят, годують їх, поки ті не перелинявши і не почнуть плавати.

У лютому-березні починається линька і у дорослих особин. В цей час птахи не виходять на полювання, а живуть за рахунок накопичених жирових запасів. У тихі ночі біля станції пінгвіни сплять на животі або стоячи, сховавши дзьоб під крило. А в холодні вітряні дні збираються під захистом каменів, повертаючись до вітру спиною.

Якщо льодова ситуація не погіршується, ослячі пінгвіни можуть жити в околицях станції весь рік. Ослячі пінгвіни і пінгвіни Аделі звичайні також і в районі о. Анверс.

Цікаво, що стрімке просування ослиних пінгвінів на південь - чи не єдине з доказів можливої ​​реакції біоти на регіональне потепління в Західній Антарктиці. Ослячі пінгвіни навіть займають ділянки інших пінгвінів, як, наприклад, на острові Пітерман, де станом на початок ХХ ст. зустрічалися переважно пінгвіни Аделі. Зараз саме південне гніздування цього пінгвіна зафіксовано українськими орнітологами на острові Грін.

Ще однією особливістю ослиного пінгвіна є схильність влаштовувати свої колонії на підвищених (в районі Аргентинських островів іноді до 100 м над рівнем моря) місцевостях. Ймовірно, це пов'язано з пошуком місць, які першими з'являються з-під снігу.

Поява нових пінгвінів колоній - це серйозний вплив на місцеву рослинність. Однак шкоду, яка може бути завдано існуючої колонією, ймовірно, компенсується входженням пташиної органіки в біологічні цикли після того, як та чи інша колонія припинить своє існування або переміститься.

Однак шкоду, яка може бути завдано існуючої колонією, ймовірно, компенсується входженням пташиної органіки в біологічні цикли після того, як та чи інша колонія припинить своє існування або переміститься

антарктичний
або бородатий пінгвін
антарктичний   або бородатий пінгвін   Рідко на станцію Академік Вернадський   заходять імператорські пінгвіни Рідко на станцію Академік Вернадський
заходять імператорські пінгвіни

На обраних для гніздування місцях птахи будують конічні гнізда з каменів, що досягають іноді 1 м в діаметрі і 1,5 м у висоту. Під час гніздування один з партнерів за 5-8 днів в море виловлює 1-1,5 кг криля. Інший партнер сидить на гнізді, використовуючи жир. Потім вони міняються.

На північ від Аргентинські островів на о. Бус знаходиться найбільш південна точка гніздування ще одного пінгвіна - антарктичного (Pygoscelisаntarctica), прозваного ще бородатим, за характерну чорну смужку на підборідді. Антарктичні пінгвіни біля української станції - рідкісні гості.

У більш північному регіоні о. Анверс вони зустрічаються значно частіше. Антарктичні пінгвіни мають своєрідний голос, який відрізняє їх від всіх птахів, що шумлять в багатотисячних пташиних колоніях. Малюки цього виду мають світло-сірого забарвлення. У віці 52-60 днів вони линяють і залишають колонію. Антарктичні пінгвіни, як і ослячі, на відміну від пінгвінів Аделі, вміють при необхідності перемикатися з харчування крилем на рибу.

Зовсім екзотичними є появи на острові Галіндез мандрівників з узбережжя крижаного континенту - імператорських пінгвінів або гостей з півночі - субантарктических королівських пінгвінів (Aptenodytespatagonica). Такі появи - справжнє свято для місцевих орнітологів і їхніх колег-зимівників. Найближча до нашої станції колонія цих птахів знаходиться на південь від о. Аделаїда. Іноді з'являються також і молоді Магелланові пінгвіни (Spheniscusmagellanicus) - жителі узбереж Патагонії.

Пінгвіни з'явилися на планеті мільйони років тому. У третинний період ця група нараховувала не менше 25 видів з 18 родів. У міоцені навіть існував вид, висота особин якого досягала 1,5 м, а маса - 90 кг. В даний час в сім'ю входить 17 видів з 7 родів. Походження слова пінгвін чітко не з'ясоване. Можливо, воно утворилося від іспанського «pingue», що означає жирний.

Можливо, ця назва утворилася від назви пін-Уінг (pin-wing - з англійської - шпилька), яким британські моряки називали безкрилих гагарок. Після того, як цю птицю знищили, її назва перенесли на відкритих в південній півкулі птахів. Французький натураліст Бюффон намагався запропонувати для них інша назва - маншоти, однак воно не прижилося.

Французький натураліст Бюффон намагався запропонувати для них інша назва - маншоти, однак воно не прижилося

Викопний гігантський пінгвін Palaeeudyptesklekowskii з Південних Шетландських островів

Останні дослідження пінгвінів із застосуванням радіоприймачів показали, що в антарктичну зиму пінгвіни скупчуються в районі моря Скоша. Саме в цьому місці люди ведуть промисел криля. Тому промисел потенційно загрожує харчовій базі пінгвінів. Глобальний підрахунок дозволяє оцінити популяцію всіх видів антарктичних пінгвінів в 12 млн. Особин.

Домініканська чайка -
головний садівник Антарктики

Антарктичної навесні, на початку жовтня, в районі Аргентинських островів починають гніздитися домініканські чайки (Larusdominicanus). Зовні ці птахи дуже нагадують наших звичайних желтоногіх чайок з берегів Дніпра. І не дарма, адже ці птахи - дуже близькі родичі.

Так, це один з представників широко поширеною в світі групи сріблястих (або білоголових) чайок. Варто згадати також, що з домініканської чайкою ми вже зустрічалися в цьому циклі статей в Патагонії і на Вогненної Землі.

Цікаво, що в зв'язку зі своєю мобільністю (перельоти на 200 і більше км для них - не проблема) чайки можуть дуже лабільно (тобто рухливо) використовувати харчові ресурси, які накопичуються в тому чи іншому регіоні Антарктики, при необхідності утворюючи зимуючі популяції . Зокрема, на харчових відходах станції круглий рік може протриматися угруповання чайок (до 100 особин). Незважаючи на це, можна говорити про певну синантропізації (тобто пристосування до перебування поблизу людини) частини з них.

Південно-полярний поморник
активно захищає
свою гніздову територію

Домініканські чайки навчилися пірнати за молюсками і морськими їжаками. Поблизу місць полювання серед прибережних скель чайки влаштовують харчові столики, де століттями накопичуються розсипи черепашок молюсків і расклёванние панцири морських їжаків.

Цей птах також здійснює зв'язок між морськими і наземними екосистемами регіону. Адже саме вона використовує в своїх гніздах кілька ключових видів наземної рослинності, з Луговик та головними видами моху включно, які цілеспрямовано збирає і переносить на значні відстані. Так що саме цей птах є розповсюджувачем наземної рослинності - своєрідним садівником Антарктики.

Слідом за чайками після повернення починають гніздування поморники. Їх в районі станції два види: звичайний південно-полярний (Stercorariusmaccormicki) і більш північний вид - антарктичний або бурий поморник (Stercorariusantarcticus). Перший фактично паразитує на пінгвінів, змушуючи їх відригувати криль і викрадаючи з гнізд недосвідчених батьків яйця і пташенят.

Антарктичний поморник - рідкісний гість у районі розташування української станції. Але якщо вже прийде, то ви відразу з легкістю його дізнаєтеся - великий, більш темний з масивним потужним дзьобом - це справжній хижак, який полює на пташенят і краде яйця у антарктичних пінгвінів Аделі.

Але якщо вже прийде, то ви відразу з легкістю його дізнаєтеся - великий, більш темний з масивним потужним дзьобом - це справжній хижак, який полює на пташенят і краде яйця у антарктичних пінгвінів Аделі

антарктичний поморник

Кілька пар антарктичних поморників гніздяться поблизу колоній цих пінгвінів на островах Пітерман і Ялури. Вид є найбільш простим в районі американської станції Палмер на о. Анверс, звідки окремі особини розселяються на південь.

Синьоокий баклан (Phalacrocoraxatriceps) - родич декількох видів бакланів, які проживають в Південній Америці. Ці птахи тримаються в районі станції цілий рік, полюючи головним чином на рибу. Гніздяться синьоокі баклани на крутих скелястих берегах островів Уругвай, Пітерман і ін. Колонії постійно існують на одному і тому ж місці. В кінці літнього сезону в околицях колоній можна побачити численних молодих птахів, що відрізняються від дорослих більш тьмяною забарвленням.

Баклани - птиці колективні, вони разом полюють, синхронно пірнаючи. Максимальна зареєстрована глибина їх пірнання - 116 м. Після полювання на заході баклани повертаються в колонію.

За характерними пронизливим криків ми легко впізнаємо крячок, знайомих нам з берегів наших річок. В Антарктиці їх два види. Антарктична крячок (Sternavittata) постійно тримається в Антарктиці. Зате полярна крячок (Sternaparadisaea) здійснює щорічне неймовірну подорож з Арктики до Антарктики.

Зате полярна крячок (Sternaparadisaea) здійснює щорічне неймовірну подорож з Арктики до Антарктики

синьоокий баклан

Розрізнити їх можна тільки за забарвленням, адже полярна крячок влітку має тьмяні зимові пір'я, однак зберігає червоний колір дзьоба, що відрізняє її від молодих особин антарктичної крячки, які мають тьмяний забарвлення, однак дзьоб у них чорний. У полярній крячки також хвіст десь в два рази довше крил, тоді як у антарктичної довжина хвоста приблизно дорівнює довжині крил.

Восени антарктичні крячки часто збираються на верхівках айсбергів великими групами. При наближенні до їх гнізд батьки відчайдушно захищають їх, кружляючи над головою. Вони також можуть бити непрошеного гостя дзьобом. Гніздо антарктичної крячки являє собою звичайне поглиблення в камені. Тому потрібно бути уважним, щоб не затоптати кладку або пташенят.

Буревісник гігантський (Macronectesgiganteus) - справжній гігант в світі антарктичних птахів. Його дзьоб зеленуватого кольору. Ця незначна риса відрізняє його від іншого виду, поширеного біля берегів Патагонії - північного гігантського буревісника (Macronecteshalli), у якого червонуватий дзьоб.

Антарктичні крячки на айсбергу Антарктичні крячки на айсбергу   антарктична крячок антарктична крячок

У цих птахів, які своїм польотом дуже нагадують птеродактилів, крім традиційних темнофарбовані особин також зрідка зустрічається біла кольорова форма. Гігантський буревісник - найбільші пернаті хижаки, які харчуються пташенятами всіх птахів або падлом. Вони гніздяться на підвищеннях скелястих обривів. Найближча колонія цих дуже чутливих до стресів в ранній період гніздування птахів знаходиться на острові Личфилд в районі американської станції Палмер.

Сніговий буревісник (Pagadromanivea) - одна з найкрасивіших антарктичних птахів, повністю білий з чорними очима і дзьобом. Цей птах - один із символів Антарктики.

Гніздо снігового буревісника - невелике заглиблення в скельному гроті з майже відсутньою підстилкою. Однак знайти таке гніздо дуже важко. Побачити снігових буревісників значно легше взимку, коли численні особини тримаються в районі станції Академік Вернадський. Влітку ж ці птахи в районі станції практично не зустрічаються.

південний гігантський
буревісник

Граціозні качурки (океаннікі) Вільсона (Oceanitesoceanicus) також прилітають антарктичної весни. Полюючи над водою на криль, качурки ніби виконують граціозний танець, торкаючись лапками води. За це їх ще називають Божої птахом або ластівкою Антарктики.

Вони гніздяться в норах в мохових полях або тріщинах скель, намагаючись надійно приховати гніздо від стороннього ока. На Аргентинські островах чисельність качурок сильно лімітують поморники, плюндруючи гнізда і переслідуючи дорослих качурок. Восени качурки, іноді великими групами, відкочовують на північ. Під час далеких міграцій буває, що окремі качурки зупиняються для ночівлі на кораблях.

А ось наступ осені віщують білі сивки (Chionisalba). На сусідній станції Палмер ці кілька схожі на голубів птахи гніздяться. А ось гніздитися в районі нашої станції ім донедавна перешкоджали поморники, тому сивки починали збиратися тут тільки тоді, коли поморники вже виростять свою молодь і починають відлітати на північ.

Качурка Вільсона
Качурка Вільсона   Біла сивка Біла сивка

Однак в сезон 2016 р сивки несподівано загнездовалі і в української станції. При цьому вони обладнали гніздо під одним з приміщень, вистеливши його пір'ям та сухим мохом. Можливо, гніздування сивки пов'язано з ростом колонії ослиних пінгвінів біля станції.

У сезон 2017 р сивки зробили на станції Академік Вернадський вже два гнізда: під будівлею станції і лазнею. Так що ці дивовижні птахи освоюються тут як вдома.

Взимку навколо станції збираються осілі групи домініканських чайок і білих сивок, які в природі харчуються послідом пінгвінів або чайок. Останнім часом ці птахи в зимовий час дуже виграють від людської присутності.

Цікаво дізнатися, що сивок на світлі всього два види і вони вважаються дуже давніми, оскільки не мають плавальних перетинок і, можливо, є представниками третинної дольодовикової фауни Антарктики і Субантарктики (острова дуги Скоша).

На зиму більшість сивок відлітає в Південну Америку і на Фолклендські острови. Втім, частина залишається у наукових станцій. Сивки знаходяться в постійному пошуку їжі. Вони пробують «на дзьоб» все, що попадається, тому зимівники іноді жартують, що якби ці пташки були розміром з орла, то з'їли б все живе, в тому числі і якогось розсіяного зимівника.

Якщо поспостерігати за сивки, можна помітити, що більшу частину часу вона стрибає на одній нозі. Другу ногу вона в цей час гріє.

(Далі буде) .

Висловлюю подяку Національному антарктичному науковому центру МОН України.
У статті використані фото Д. Пилипенко, автора і фото з архіву українських антарктичних експедицій.

І.Ю. Парнікоза, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Ніамей «Київська фортеця» і ІМБіГ НАН України

Антарктична Одіссея: Тваринний світ Морський Антарктики. Птахи [1]

Одні види живих організмів живуть в полярних регіонах цілий рік,
інші з'являються тут лише в певні сезони.
Одні постійно знаходяться на межі загибелі,
інші тільки в полярному середовищі і можуть існувати

Дж. Карлтон-Рей, М. Дж. Маккормік-РейДж

Коли нам говорять про Антарктику, то уява автоматично малює пінгвінів. Дійсно, може і не багата, але своєрідна фауна - одна з головних візиток Антарктики. Вона сформувалася в процесі тривалої адаптації до найбільш екстремального клімату на Землі, а також в умовах, коли основним джерелом поживних речовин і місцем існування є океан.

Океан постачає їжу міріадами водних організмів, які, в свою чергу, стають кормом для багатьох інших морських тварин. Під час розмноження або відпочинку на березі морські птахи і тюлені, в свою чергу, забезпечують надходження органіки, необхідної для розвитку наземних екосистем. Океан приносить вологу наземної рослинності. Але про все по порядку ...

Сріблясто-сірий буревісник
Сріблясто-сірий буревісник   Капського буревісника   також ласкаво називають голубком   антарктичний буревісник Капського буревісника
також ласкаво називають голубком
антарктичний буревісник

Лютий 2014 року. Наше плавання до замерзлому континенту триває. Грозний протоку Дрейка вже позаду. З наближенням до Південним Шетландских островів і Антарктичного півострова океан поступово заспокоюється, хвилі стають нижче, а з боків судна з'являються перші монументальні айсберги. Околиці відразу оживають завдяки морським птахам.

Тут можна побачити жвавих сріблясто-сірих буревісників (Fulmarusglacialoides), найбільш численних в перехідній зоні з Антарктики в Субантарктики. Судно супроводжують також зграйки строкатих чорно-білих капских буревісників (Daptioncapensis).

Це надзвичайно мальовнича птах, яка зустрічає нас на всьому шляху з Південної Америки до Аргентинським островам. Своєю строкатою забарвленням і грайливим польотом над бурунами хвиль вона так радує око.

Набагато більше цих птахів можна побачити в районі Південних Шетландських островів, де вони гніздяться на прибережних обривах. Ще одна птах перехідної зони з Субантарктики в Антарктику - антарктичний буревісник (Thalassoicaantarctica) - зовні дуже схожа на капского буревісника, відрізняється від нього тільки суцільний чорної забарвленням спини і крил. Побачити цього буревісника вдається значно рідше. В районі української станції він зустрічається тільки взимку на прольоті.

Птахи є головною і найбільш помітною складовою антарктичної фауни. Загалом, орнитофауна району Аргентинських островів, де знаходиться українська станція «Академік Вернадський», представлена ​​18 видами птахів з 8 родин, що відносяться до 4 загонам - пінгвіноподобних (1 сім'я), ржанкообразних (4 сім'ї), трубконосих (2 сім'ї) і веслоногих (1 сім'я).

Крім того, в окремі роки, після сильних північно-східних вітрів на о. Галіндез в район української станції випадково заносить нетиповий для Антарктики вид - єгипетську чаплю (Bubulcusibis).

Життя антарктичних птахів, як і інших організмів, пов'язана з сезонами року. Тому їх поява або зникнення давно служать для зимівників своєрідними сигналами. Весну (вересень-листопад) на Аргентинські острови приносять не ластівки, а пінгвіни Аделі (Pygoscelisadeliae).

Їх поява на льоду у островів справді феєрично. Це знаменитий «марш пінгвінів» в мініатюрі. Адже птиці ланцюжками один за одним добираються від краю морського льоду вглиб, до своїх гніздовим поселенням. Згодом вони змушені регулярно «марширувати» туди і назад для того, щоб прогодуватися.

Ці сміливі птиці активно захищають свої гнізда від будь-якого прибульця. Пташенята пінгвінів Аделі, спочатку сірі з чорною головою, згодом набувають вигляду, майже подібний своїм батькам. У цей час вони відрізняються від дорослих особин білим підборіддям, тоді як у дорослих пінгвінів Аделі голова повністю чорна.

У район української станції
зрідка заносить єгипетських чапель

Після зміни оперення вони залишають колонії, і в наступний сезон їх тут вже не побачиш. Повертаються вони тільки тоді, коли стануть дорослими. Дорослі особини залишаються на линьку. Однак уже в березні і вони залишають місце колонії, так що в районі розмноження залишається не більше 10% гніздовий популяції.

В околицях української станції пінгвіни Аделі гніздяться на островах Пітерман і Ялури. Аделі - це справжній антарктичний пінгвін. На південь від архіпелагу Барселот інших пінгвінів, крім Аделі і велетня - імператорського пінгвіна (Aptenodytesforstery) - не зустрінеш. У своєму харчуванні пінгвін Аделі майже повністю залежить від наявності криля.

А в околицях української станції (з 2008 р) і на двох інших півостровах острова Галіндез з 2009/10 рр. гніздяться інші - ослячі пінгвіни (Pygoscelispapua), прозвані так за свій характерний голос. У 2007 році пінгвіни вперше з'явилися на Галіндез і Ялурах, а пізніше утворили гніздування. Просування ослиного пінгвіна в регіоні Морський Антарктики вважається одним з найбільш чітких доказів регіонального потепління. Зараз найбільш південне гніздування цих пінгвінів розташовується на о. Грін (з 2015 р) в 10 км на південь від о. Галіндез.

пінгвін Аделі
пінгвін Аделі   ослиний пінгвін ослиний пінгвін

Зараз ослячі пінгвіни - справжній символ нашої станції. Ці мирні тварини скупчуються на прибережних скелях, де влаштовують гнізда з камінчиків, виводять своїх сіро-забарвлених кумедних пташенят, годують їх, поки ті не перелинявши і не почнуть плавати.

У лютому-березні починається линька і у дорослих особин. В цей час птахи не виходять на полювання, а живуть за рахунок накопичених жирових запасів. У тихі ночі біля станції пінгвіни сплять на животі або стоячи, сховавши дзьоб під крило. А в холодні вітряні дні збираються під захистом каменів, повертаючись до вітру спиною.

Якщо льодова ситуація не погіршується, ослячі пінгвіни можуть жити в околицях станції весь рік. Ослячі пінгвіни і пінгвіни Аделі звичайні також і в районі о. Анверс.

Цікаво, що стрімке просування ослиних пінгвінів на південь - чи не єдине з доказів можливої ​​реакції біоти на регіональне потепління в Західній Антарктиці. Ослячі пінгвіни навіть займають ділянки інших пінгвінів, як, наприклад, на острові Пітерман, де станом на початок ХХ ст. зустрічалися переважно пінгвіни Аделі. Зараз саме південне гніздування цього пінгвіна зафіксовано українськими орнітологами на острові Грін.

Ще однією особливістю ослиного пінгвіна є схильність влаштовувати свої колонії на підвищених (в районі Аргентинських островів іноді до 100 м над рівнем моря) місцевостях. Ймовірно, це пов'язано з пошуком місць, які першими з'являються з-під снігу.

Поява нових пінгвінів колоній - це серйозний вплив на місцеву рослинність. Однак шкоду, яка може бути завдано існуючої колонією, ймовірно, компенсується входженням пташиної органіки в біологічні цикли після того, як та чи інша колонія припинить своє існування або переміститься.

Однак шкоду, яка може бути завдано існуючої колонією, ймовірно, компенсується входженням пташиної органіки в біологічні цикли після того, як та чи інша колонія припинить своє існування або переміститься

антарктичний
або бородатий пінгвін
антарктичний   або бородатий пінгвін   Рідко на станцію Академік Вернадський   заходять імператорські пінгвіни Рідко на станцію Академік Вернадський
заходять імператорські пінгвіни

На обраних для гніздування місцях птахи будують конічні гнізда з каменів, що досягають іноді 1 м в діаметрі і 1,5 м у висоту. Під час гніздування один з партнерів за 5-8 днів в море виловлює 1-1,5 кг криля. Інший партнер сидить на гнізді, використовуючи жир. Потім вони міняються.

На північ від Аргентинські островів на о. Бус знаходиться найбільш південна точка гніздування ще одного пінгвіна - антарктичного (Pygoscelisаntarctica), прозваного ще бородатим, за характерну чорну смужку на підборідді. Антарктичні пінгвіни біля української станції - рідкісні гості.

У більш північному регіоні о. Анверс вони зустрічаються значно частіше. Антарктичні пінгвіни мають своєрідний голос, який відрізняє їх від всіх птахів, що шумлять в багатотисячних пташиних колоніях. Малюки цього виду мають світло-сірого забарвлення. У віці 52-60 днів вони линяють і залишають колонію. Антарктичні пінгвіни, як і ослячі, на відміну від пінгвінів Аделі, вміють при необхідності перемикатися з харчування крилем на рибу.

Зовсім екзотичними є появи на острові Галіндез мандрівників з узбережжя крижаного континенту - імператорських пінгвінів або гостей з півночі - субантарктических королівських пінгвінів (Aptenodytespatagonica). Такі появи - справжнє свято для місцевих орнітологів і їхніх колег-зимівників. Найближча до нашої станції колонія цих птахів знаходиться на південь від о. Аделаїда. Іноді з'являються також і молоді Магелланові пінгвіни (Spheniscusmagellanicus) - жителі узбереж Патагонії.

Пінгвіни з'явилися на планеті мільйони років тому. У третинний період ця група нараховувала не менше 25 видів з 18 родів. У міоцені навіть існував вид, висота особин якого досягала 1,5 м, а маса - 90 кг. В даний час в сім'ю входить 17 видів з 7 родів. Походження слова пінгвін чітко не з'ясоване. Можливо, воно утворилося від іспанського «pingue», що означає жирний.

Можливо, ця назва утворилася від назви пін-Уінг (pin-wing - з англійської - шпилька), яким британські моряки називали безкрилих гагарок. Після того, як цю птицю знищили, її назва перенесли на відкритих в південній півкулі птахів. Французький натураліст Бюффон намагався запропонувати для них інша назва - маншоти, однак воно не прижилося.

Французький натураліст Бюффон намагався запропонувати для них інша назва - маншоти, однак воно не прижилося

Викопний гігантський пінгвін Palaeeudyptesklekowskii з Південних Шетландських островів

Останні дослідження пінгвінів із застосуванням радіоприймачів показали, що в антарктичну зиму пінгвіни скупчуються в районі моря Скоша. Саме в цьому місці люди ведуть промисел криля. Тому промисел потенційно загрожує харчовій базі пінгвінів. Глобальний підрахунок дозволяє оцінити популяцію всіх видів антарктичних пінгвінів в 12 млн. Особин.

Домініканська чайка -
головний садівник Антарктики

Антарктичної навесні, на початку жовтня, в районі Аргентинських островів починають гніздитися домініканські чайки (Larusdominicanus). Зовні ці птахи дуже нагадують наших звичайних желтоногіх чайок з берегів Дніпра. І не дарма, адже ці птахи - дуже близькі родичі.

Так, це один з представників широко поширеною в світі групи сріблястих (або білоголових) чайок. Варто згадати також, що з домініканської чайкою ми вже зустрічалися в цьому циклі статей в Патагонії і на Вогненної Землі.

Цікаво, що в зв'язку зі своєю мобільністю (перельоти на 200 і більше км для них - не проблема) чайки можуть дуже лабільно (тобто рухливо) використовувати харчові ресурси, які накопичуються в тому чи іншому регіоні Антарктики, при необхідності утворюючи зимуючі популяції . Зокрема, на харчових відходах станції круглий рік може протриматися угруповання чайок (до 100 особин). Незважаючи на це, можна говорити про певну синантропізації (тобто пристосування до перебування поблизу людини) частини з них.

Південно-полярний поморник
активно захищає
свою гніздову територію

Домініканські чайки навчилися пірнати за молюсками і морськими їжаками. Поблизу місць полювання серед прибережних скель чайки влаштовують харчові столики, де століттями накопичуються розсипи черепашок молюсків і расклёванние панцири морських їжаків.

Цей птах також здійснює зв'язок між морськими і наземними екосистемами регіону. Адже саме вона використовує в своїх гніздах кілька ключових видів наземної рослинності, з Луговик та головними видами моху включно, які цілеспрямовано збирає і переносить на значні відстані. Так що саме цей птах є розповсюджувачем наземної рослинності - своєрідним садівником Антарктики.

Слідом за чайками після повернення починають гніздування поморники. Їх в районі станції два види: звичайний південно-полярний (Stercorariusmaccormicki) і більш північний вид - антарктичний або бурий поморник (Stercorariusantarcticus). Перший фактично паразитує на пінгвінів, змушуючи їх відригувати криль і викрадаючи з гнізд недосвідчених батьків яйця і пташенят.

Антарктичний поморник - рідкісний гість у районі розташування української станції. Але якщо вже прийде, то ви відразу з легкістю його дізнаєтеся - великий, більш темний з масивним потужним дзьобом - це справжній хижак, який полює на пташенят і краде яйця у антарктичних пінгвінів Аделі.

Але якщо вже прийде, то ви відразу з легкістю його дізнаєтеся - великий, більш темний з масивним потужним дзьобом - це справжній хижак, який полює на пташенят і краде яйця у антарктичних пінгвінів Аделі

Антарктичний поморник

Кілька пар антарктичних поморників гніздяться поблизу колоній цих пінгвінів на островах Пітерман і Ялури. Вид є найбільш простим в районі американської станції Палмер на о. Анверс, звідки окремі особини розселяються на південь.

Синьоокий баклан (Phalacrocoraxatriceps) - родич декількох видів бакланів, які проживають в Південній Америці. Ці птахи тримаються в районі станції цілий рік, полюючи головним чином на рибу. Гніздяться синьоокі баклани на крутих скелястих берегах островів Уругвай, Пітерман і ін. Колонії постійно існують на одному і тому ж місці. В кінці літнього сезону в околицях колоній можна побачити численних молодих птахів, що відрізняються від дорослих більш тьмяною забарвленням.

Баклани - птиці колективні, вони разом полюють, синхронно пірнаючи. Максимальна зареєстрована глибина їх пірнання - 116 м. Після полювання на заході баклани повертаються в колонію.

За характерними пронизливим криків ми легко впізнаємо крячок, знайомих нам з берегів наших річок. В Антарктиці їх два види. Антарктична крячок (Sternavittata) постійно тримається в Антарктиці. Зате полярна крячок (Sternaparadisaea) здійснює щорічне неймовірну подорож з Арктики до Антарктики.

Зате полярна крячок (Sternaparadisaea) здійснює щорічне неймовірну подорож з Арктики до Антарктики

синьоокий баклан

Розрізнити їх можна тільки за забарвленням, адже полярна крячок влітку має тьмяні зимові пір'я, однак зберігає червоний колір дзьоба, що відрізняє її від молодих особин антарктичної крячки, які мають тьмяний забарвлення, однак дзьоб у них чорний. У полярній крячки також хвіст десь в два рази довше крил, тоді як у антарктичної довжина хвоста приблизно дорівнює довжині крил.

Восени антарктичні крячки часто збираються на верхівках айсбергів великими групами. При наближенні до їх гнізд батьки відчайдушно захищають їх, кружляючи над головою. Вони також можуть бити непрошеного гостя дзьобом. Гніздо антарктичної крячки являє собою звичайне поглиблення в камені. Тому потрібно бути уважним, щоб не затоптати кладку або пташенят.

Буревісник гігантський (Macronectesgiganteus) - справжній гігант в світі антарктичних птахів. Його дзьоб зеленуватого кольору. Ця незначна риса відрізняє його від іншого виду, поширеного біля берегів Патагонії - північного гігантського буревісника (Macronecteshalli), у якого червонуватий дзьоб.

Антарктичні крячки на айсбергу Антарктичні крячки на айсбергу   антарктична крячок антарктична крячок

У цих птахів, які своїм польотом дуже нагадують птеродактилів, крім традиційних темнофарбовані особин також зрідка зустрічається біла кольорова форма. Гігантський буревісник - найбільші пернаті хижаки, які харчуються пташенятами всіх птахів або падлом. Вони гніздяться на підвищеннях скелястих обривів. Найближча колонія цих дуже чутливих до стресів в ранній період гніздування птахів знаходиться на острові Личфилд в районі американської станції Палмер.

Сніговий буревісник (Pagadromanivea) - одна з найкрасивіших антарктичних птахів, повністю білий з чорними очима і дзьобом. Цей птах - один із символів Антарктики.

Гніздо снігового буревісника - невелике заглиблення в скельному гроті з майже відсутньою підстилкою. Однак знайти таке гніздо дуже важко. Побачити снігових буревісників значно легше взимку, коли численні особини тримаються в районі станції Академік Вернадський. Влітку ж ці птахи в районі станції практично не зустрічаються.

південний гігантський
буревісник

Граціозні качурки (океаннікі) Вільсона (Oceanitesoceanicus) також прилітають антарктичної весни. Полюючи над водою на криль, качурки ніби виконують граціозний танець, торкаючись лапками води. За це їх ще називають Божої птахом або ластівкою Антарктики.

Вони гніздяться в норах в мохових полях або тріщинах скель, намагаючись надійно приховати гніздо від стороннього ока. На Аргентинські островах чисельність качурок сильно лімітують поморники, плюндруючи гнізда і переслідуючи дорослих качурок. Восени качурки, іноді великими групами, відкочовують на північ. Під час далеких міграцій буває, що окремі качурки зупиняються для ночівлі на кораблях.

А ось наступ осені віщують білі сивки (Chionisalba). На сусідній станції Палмер ці кілька схожі на голубів птахи гніздяться. А ось гніздитися в районі нашої станції ім донедавна перешкоджали поморники, тому сивки починали збиратися тут тільки тоді, коли поморники вже виростять свою молодь і починають відлітати на північ.

Качурка Вільсона
Качурка Вільсона   Біла сивка Біла сивка

Однак в сезон 2016 р сивки несподівано загнездовалі і в української станції. При цьому вони обладнали гніздо під одним з приміщень, вистеливши його пір'ям та сухим мохом. Можливо, гніздування сивки пов'язано з ростом колонії ослиних пінгвінів біля станції.

У сезон 2017 р сивки зробили на станції Академік Вернадський вже два гнізда: під будівлею станції і лазнею. Так що ці дивовижні птахи освоюються тут як вдома.

Взимку навколо станції збираються осілі групи домініканських чайок і білих сивок, які в природі харчуються послідом пінгвінів або чайок. Останнім часом ці птахи в зимовий час дуже виграють від людської присутності.

Цікаво дізнатися, що сивок на світлі всього два види і вони вважаються дуже давніми, оскільки не мають плавальних перетинок і, можливо, є представниками третинної дольодовикової фауни Антарктики і Субантарктики (острова дуги Скоша).

На зиму більшість сивок відлітає в Південну Америку і на Фолклендські острови. Втім, частина залишається у наукових станцій. Сивки знаходяться в постійному пошуку їжі. Вони пробують «на дзьоб» все, що попадається, тому зимівники іноді жартують, що якби ці пташки були розміром з орла, то з'їли б все живе, в тому числі і якогось розсіяного зимівника.

Якщо поспостерігати за сивки, можна помітити, що більшу частину часу вона стрибає на одній нозі. Другу ногу вона в цей час гріє.

(Далі буде) .

Висловлюю подяку Національному антарктичному науковому центру МОН України.
У статті використані фото Д. Пилипенко, автора і фото з архіву українських антарктичних експедицій.

І.Ю. Парнікоза, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Ніамей «Київська фортеця» і ІМБіГ НАН України

  Чем отличается курорт Сергеевка от подобных   курортов Крыма ?

Узнать цены

Прайс в Excel формате

заказать путевку сейчас!!!

 

Сергеевка - курорт на Черном море. Солнечный Берег.

 

РЕКЛАМА

(c) Bartosh Dmitriy 22.05.2001
All rights reserved
Ссылка на сайт ОБЯЗАТЕЛЬНА
Использование материалов сайта только с разрешения автора.