Rambler's Top100

Меценат проекта

Сергеевка на русском Sergeevka in english

КУРОРТ   У МОРЯ

КАТЕГОРИИ

 

О камчатке География История Погода Камчатки

Литература о Камчатке, камчатских авторов... - «Камчатский форум». Камчатка, Петропавловск-Камчатский, Елизово

Читать бесплатно книгу Описание земли Камчатки, Степан Крашенинников

О Камчатке

Важная информация

Книги по истории Камчатки | Камчатка, Петропавловск-Камчатский: история Камчатки, история Петропавловска-Камчатского, фото Камчатки

Камчатка

Вулканы Камчатки, факты и подробное описание

Интересные факты о камчатке

История освоения Камчатки

 

Doctor Bartosh - автор уникальной методики
Новое ВРЕМЯ. Информационно-развлекательный еженедельник. Новости города Аккерман. Крымская баннерная сеть

 

 

Повний Опис Сніжного Барса і Образ Його Життя в Дикої Природи

  1. Зовнішній вигляд і анатомічні особливості будови тіла снежногобарса
  2. Ареал поширення ірбіса
  3. Спосіб життя ірбіса
  4. Харчування і полювання снігових барсів
  5. Розмноження снігового барса
  6. Статус популяції і охорона снігових леопардів
  7. Сніговий барс і людина

Латинська назва: Uncia uncia, Panthera uncia   Англійська назва: snow leopard   Загін: хижі   Сімейство: котячі   Рід: Uncia (снігові барси), нараховує 1 вид   Сніговий барс - представник сімейства котячих, що мешкає в суворому кліматі гірських масивів Центральної Азії Латинська назва: Uncia uncia, Panthera uncia

Англійська назва: snow leopard

Загін: хижі

Сімейство: котячі

Рід: Uncia (снігові барси), нараховує 1 вид

Сніговий барс - представник сімейства котячих, що мешкає в суворому кліматі гірських масивів Центральної Азії. Серед усіх великих кішок ирбис - єдиний постійний житель високогір'я. Хижак належить до роду, який займає проміжну позицію між групою дрібних котячих і великими кішками роду Panthera (тиграми, ягуарами, левами).

Зовнішній вигляд і анатомічні особливості будови тіла снежногобарса

За зовнішнім виглядом сніговий барс нагадує леопарда. Дійсно, поставою і габаритними розмірами хижаки схожі. Довжина гнучкого тіла ірбіса досягає 1 метра, а важать ці кішки 25-40 кілограм. Самці хижаків трохи більші за самок. Характерна відмінна риса снігового барса - дуже довгий товстий хвіст (довжина близько 100 сантиметрів), а також досить короткі кінцівки з широкими лапами (довжина задніх стоп сягає 22-25 сантиметрів). Сліди лап великі і круглі, без помітних відмітин від кігтів. Зір, слух і нюх у Ірбіс розвинені відмінно.

Цікавий факт

Широкі пухнасті лапи з плоскими великими подушечками грають роль природних снігоступів і допомагають великим кішкам рівномірно розподіляти вагу, щоб не провалитися, ступаючи по пухкому снігу.

Забарвлення шерсті у снігових барсів світло-сірий, добре видно рідкісні темні кільцеподібні плями. Також по всьому тілу розосереджені дрібні суцільні плями. На череві хутро білого кольору. Кінець хвоста зверху чорний. У молодих особин колір плям інтенсивніше, ніж у дорослих барсів. Географічна мінливість забарвлення хутра не виражена. В цілому, шерсть у снігових барсів дуже тепла, густа і довга (на спині довжина досягає 5,5 сантиметрів). М'який хутро росте навіть між пальцями, він надійно захищає великі лапи від холоду. Всі ці ознаки вказують на те, що ірбіси живуть в холодному кліматі з суворими зимами і вміють прекрасно стрибати.

Снжний барс відпочиває в ущелину

У тварин на відносно невеликій голові округлої форми досить високо розташовані великі очі жовтувато-зеленого відтінку з круглою зіницею. Вуха у барсів короткі і закруглені, взимку майже не видно серед хутра.

Як і у більшості інших представників сімейства котячих, в пащі у дорослих ІРБІС налічується 30 міцних і гострих зубів. Вібриси у барсів білого і чорного кольорів, довжиною до 10,5 сантиметрів. Рухомий довгий язик дозволяє плямистим кішкам легко відокремлювати м'ясо від скелета жертви. Череп у цих хижаків відносно потужний і масивний, відрізняється сильно розвиненими дугами вилиць.

Ареал поширення ірбіса

Сніговий барс живе в горах Середньої і Центральної Азії (Гімалаї), а також в Південній Сибіру. Даний ареал включає території 13 держав:

      • Китай;
      • Монголія;
      • Російська Федерація;
      • Киргизія;
      • Індія;
      • Непал;
      • Пакистан;
      • Казахстан;
      • Таджикистан;
      • Узбекистан;
      • Афганістан;
      • Бірма;
      • Бутан.

Ірбіси зазвичай зустрічаються у високогірних регіонах на висоті до 5000 метрів над рівнем моря. Ці хижаки населяють Субальпійський і Альпійський географічні пояси, дотримуються скелястій місцевості, безлісих високогір'я і альпійських лугів, порослих чагарниками схилів ущелин, а також кам'янистих розсипів і снежников. Нерідко барси мешкають і на менших висотах, заселяючи зони з деревами та чагарниками.

Цікавий факт

Місцеперебування снігових леопардів охоплює біотопи, які розташовані в поясі між 1500-4500 метрів над рівнем моря. У Гімалаях тварини були помічені на висоті 5500-6000 метрів і нижче 2500 метрів над рівнем моря. Організм барсів без проблем справляється з нестачею кисню і перепадами тиску в високогір'ї.

Організм барсів без проблем справляється з нестачею кисню і перепадами тиску в високогір'ї

Сімейство снігових барсів

Спосіб життя ірбіса

Снігові барси ведуть переважно потайний, одиночний спосіб життя в дикій природі, але зустрічаються і сімейні групи. Кожен дорослий ирбис мешкає в межах індивідуальної ділянки (15-150 кілометрів квадратних, в залежності від достатньої кормової бази). Територія одного самця може частково перекриватися індивідуальними зонами 1-3 самок. Особисту територію великі кішки мітять поскрёбамі і пахучими виділеннями залоз.

Снігові барси проявляють активність в сутінки, але іноді активні і вдень. На полювання хижаки виходять, в основному, перед сходом сонця і перед заходом сонця. У денний час тварини відпочивають на скелях, сплять. Притулок влаштовують в ущелинах скель і сухих печерах, серед скелястих нагромаджень. В одному лігві барси можуть жити кілька років поспіль. Тварини не конфліктують між собою, оскільки живуть на далекій відстані один від одного. Один ирбис займає велику ділянку, в межах якого з іншими сніговими барсами не перетинається.

Великі хижаки регулярно обходять свої мисливські території. Тварини дотримуються постійних маршрутів, що звичайно проходять уздовж хребта або долини річки.

До руху по пухкому снігу ірбіси пристосовані добре. На ділянках з рихлимо сніговим покривом звірі спеціально торують стежки, по яких можуть пересуватися тривалий період часу.

Ірбіс (фото)

Цікавий факт

Ірбіси мешкають в гірських регіонах з суворим кліматом і навіть їх густе хутро не завжди допомагає досить зігрітися в холодну зиму. Тоді хижаки обмотують пухнастий довгий хвіст навколо себе. Самки снігових барсів часто гріють хвостом своїх кошенят.

Харчування і полювання снігових барсів

ірбіси полюють на копитних мешканців гір: баранів, козлів, косуль, архарів, маралів, кабаргу. Якщо тваринам не вдається зловити велику здобич, вони можуть харчуватися птахами і гризунами. У літню пору року, як доповнення до м'ясного раціону, снігові барси вживають їжу рослинного походження - траву і зелені частини рослин. Коли чисельність копитних на ділянці ірбіса значно скорочується, хижак йде в інші гірські регіони, де є можливість постійно здобувати собі їжу. Іноді снігові леопарди нападають на домашню худобу.

Хижаки виходять на полювання рано вранці або перед заходом сонця. Свою жертву вистежують завдяки гострому нюху. Маскує забарвлення робить звірів непомітними на тлі каменів. Полюють снігові барси в поодинці і лише в кінці осені-початку зими можна спостерігати організовану сімейну полювання. На ловлю видобутку сім'ями ірбіси йдуть по 2-3 особини, зазвичай це самка з потомством. Самці полюють на своїх ділянках в поодинці.

Ірбіс тихо підкрадається і швидко стрибає на здобич. Довгий хвіст допомагає тварині балансувати під час стрибків. Якщо зловити здобич з першого разу не виходить, барс припиняє переслідування і починає пошуки нової жертви.

За один раз звір з'їдає близько 3-х кілограмів свіжого м'яса. Залишки трапези хижак кидає і вже до них не повертається.

На території свого ареалу ирбис знаходиться на вершині харчової піраміди, а тому конкуренції з боку інших тварин не відчуває.

Цікавий факт (більше цікавих фактів про сніжного барса читайте тут; https://theanimalw.com/interesnye-fakty-o-snezhnom-barse-irbis/ )

Під час полювання стрибки снігових барсів можуть досягати 10 метрів в довжину.

Під час полювання стрибки снігових барсів можуть досягати 10 метрів в довжину

Сніговий барс в горах

Розмноження снігового барса

Період активного розмноження Ірбіс доводиться на останній місяць зими і початок весни. У важкодоступних місцях самки спеціально облаштовують комфортне тепле притулок для народження потомства. Вагітність триває приблизно 90-110 днів. Самка ірбіса народжує всього один раз в два роки. Залежно від географічного ділянки ареалу проживання кошенята народжуються в квітні-травні або травні-червні.

Цікавий факт

У Тибеті і Гімалаях снігові леопарди спаровуються круглий рік. Шлюбна пісня ірбіса нагадує грубе, але в той же час ніжне нявкання.

В одному посліді народжується 2-3 маленьких снігових барсів (рідше 3-4). Малюки з'являються на світ сліпими, прозрівають через 5-8 днів. Важать новонароджені ірбіси приблизно 500 грам, довжина їх тіла становить не більше 30 сантиметрів. Тіло дитинчат покрито хутром бурого забарвлення з яскраво вираженими темними плямами. За зовнішнім виглядом і розміром новонароджені нагадують домашніх кішок.

Перші 1,5-2 місяці виводок харчується тільки материнським молоком. Потім самка починає годувати кошенят і м'ясною їжею. У 3 місяці молоді ірбіси вперше пробують слідувати на прогулянці за матір'ю, а в п'яти-шестимісячному віці вже полюють разом з нею. Видобуток підстерігає все сімейство, але вирішальний стрибок завжди робить самка. Дитинчата супроводжують маму майже до 1 року, навчаючись у неї нелегкої мистецтва полювання в високогір'ях.

Статевої зрілості молодняк досягає у віці 3-4 років. Самець зустрічається з самкою тільки на період спарювання і участі у вихованні потомства не приймає. В умовах дикої природи снігові барси живуть 12-15 років, в зоопарках - до 20 років.

Самка ірбіса з дитинчам

Статус популяції і охорона снігових леопардів

Ірбіс відноситься до зникаючих рідкісних видів і занесений до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи (МСОП). Згідно з даними Всесвітнього фонду дикої природи за 2003 рік, загальна чисельність снігових барсів в межах ареалу розповсюдження не перевищує 7500 особин. Однак через скритного способу життя цих плямистих хижаків і важкодоступність місць проживання оцінка чисельності популяції є орієнтовною і базується на експертних висновках зоологів.

Незалежна програма моніторингу торгівлі дикими видами флори і фауни TRAFFIC відстежує кількість Ірбіс в природі. За даними доповіді за 2015 рік, на волі залишилося всього близько 4000 снігових барсів. Браконьєри вбивають плямистих кішок за те, що вони нападають на домашню худобу. Також в доповіді наголошується, що лише 20% Ірбіс знищують через красивого теплого хутра, для продажу шкури, кісток, кігтів і зубів. З кожним роком незаконна торгівля зростає. Більше 90% випадків браконьєрства припадає на 5 країн - Монголію, Китай, Індію, Пакистан і Таджикистан.

Цікавий факт

Поряд з браконьєрством, на статус популяції негативно впливає оборонна поведінка снігових леопардів. Хижаки використовують захисну забарвлення шерсті і в разі небезпеки часто затаюються, що нерідко призводить до їх загибелі, оскільки в умовах відкритої місцевості люди вбивають тварин з вогнепальної зброї. Крім того, при недостатній кормову базу, плямисті кішки можуть харчуватися жертвами інших хижаків і гинуть, з'їдаючи отруєні приманки, які браконьєри незаконно використовують для боротьби з вовками. Поряд з браконьєрством, на статус популяції негативно впливає оборонна поведінка снігових леопардів

Сніговий барс з видобутком

Сніговий барс і людина

У дикій природі серед тварин у снігових барсів немає ворогів. На чисельність популяції цих хижаків впливає скорочення кормової бази. Кількість Ірбіс зменшується через суворих умов життя в високогір'ях.

Єдиним ворогом ірбіса є людина. Навіть незважаючи на те, що снігові леопарди - досить рідкісні звірі, вони завжди були бажаним трофеєм для мисливців. Хутро тварин цінується дуже високо. На чорному ринку шкура одного ірбіса коштує десятки тисяч доларів.

В наші дні полювання на Ірбіс заборонена в багатьох країнах. Однак браконьєрство цим великим кішкам і раніше загрожує.

Цікавий факт

Оскільки чисельність снігових барсів в природі мала, і вони живуть в малолюдних регіонах, шкода хижаків тваринництву і мисливському господарству зовсім незначний.

По всьому світу в звіринцях містять кілька тисяч представників виду Uncia uncia. Сьогодні популяція сніжних леопардів в неволі налічує близько 2000 особин, з них більша частина знаходиться на території Китаю. З цієї кількості лише 15% Ірбіс були виловлені в дикій природі, інші - народилися в зоопарках і центрах відтворення рідкісних видів тварин. Ірбіси успішно розмножуються в неволі. В таких умовах тварини не проявляють агресію, але все ж залишаються дикими кішками і не приручаються.

  Чем отличается курорт Сергеевка от подобных   курортов Крыма ?

Узнать цены

Прайс в Excel формате

заказать путевку сейчас!!!

 

Сергеевка - курорт на Черном море. Солнечный Берег.

 

РЕКЛАМА

(c) Bartosh Dmitriy 22.05.2001
All rights reserved
Ссылка на сайт ОБЯЗАТЕЛЬНА
Использование материалов сайта только с разрешения автора.